document

Verslag gebruikerssessie Zieuwent

Inleiding

Tijdens deze avond presenteerden de app ontwikkelaars van Saxion een eerste testversie van de app aan ongeveer 20 inwoners van de betrokken dorpen. De sessie vond plaats in het Wittepaard te Zieuwent. Doel van de avond was om inwoners de app te laten downloaden en vervolgens een aantal testen te doen. Na een korte uitleg gingen de inwoners in verschillende groepen uiteen. Eerst downloadde en installeerde alle inwoners de testversie van de Netmobiel app op hun smartphone. Met behulp van een instructie doorliepen alle inwoners twee scenario’s in de app:

          Een reis plannen

          Een rit aanbieden

De deelnemer doorliepen dus de stappen in de app om een reis te plannen en een rit aan te bieden. Vervolgens gaven inwoners feedback aan de hand van de volgende 4 vragen:

1.       Wat is goed aan de app?

2.       Waar kan de app verbeterd worden?

3.       Waar roept de app vragen op?

4.       Welke tips wil je meegeven?

Hieronder  volgt een samenvatting van alle feedback die gegeven is door bewoners. De feedback is meegenomen in de appontwikkeling en wordt momenteel verwerkt. 

1. Wat is goed aan de app?

          De eerste indruk van de app is duidelijk en intuïtief. Inwoners geven aan redelijk soepel door de verschillende stappen heen te komen. Het overzicht van de ritplanning is helder en ook de kalender is overzichtelijk.

          De zoekfunctie voor bestemmingen werkt gemakkelijk.

          Aantal aanwezigen geeft aan dat het een pluspunt is dat je ook goede doelen kunt steunen via de app.

      Het is prettig dat je je voorkeur voor vervoersmiddelen (auto, bus, trein) kunt aangeven. 

2: Waar kan de app verbeterd worden?

          De meeste inwoners geven aan dat de  ‘terug knop’ niet prettig is. Liever: ‘volgende’ als knop opnemen. In de meeste apps word je automatisch verder geleid worden naar het volgende scherm. Men vindt het belangrijk dat dit wordt aangepast.

          Jongeren aan tafel vinden de lay-out rustig, helder en overzichtelijk. De ouderen geven juist aan: als je slechte ogen hebt is lichtblauw op wit lastig te lezen. Hoe gaat de app rekening houden met mensen die minder goed zien?

          De aankomst tijd per halfuur als suggestie is onhandig. Kun je niet gewoon een scroll menu (00:00) maken voor de tijd. Als je overstapt naar OV komen tijden namelijk erg nauw.

          Een duidelijk homepagina ontbreekt op dit moment. 

3: Waar roept de app vragen op?

          Er is onder de inwoner onduidelijkheid over de waardering/rating van een rit? Hoe interpreteer je het aantal sterren en voorkom je dat mensen direct negatief hierover gaan denken? Er wordt een alternatieve evaluatie vraag gesuggereerd: zou je de volgende keer weer met deze persoon meerijden? (JA of NEE)

          Inwoners vragen zich af of je naast contact via de chat ook met de chauffeur kan bellen, in het geval van ritdelen.

4: Welke tips wil je meegeven?

          De mogelijke rol van de mantelzorger in de app: kan je ook voor iemand een rit boeken, of kunnen er meerdere personen inloggen op een account, zodat je als mantelzorger onderweg hulp kan bieden, als bijvoorbeeld opa niet weet hoe hij verder moet met de app?

          De inwoners geven aan: liever geen Engelse termen omdat niet iedereen dat begrijpt: geen credits maar punten, geen community maar gemeenschap etc. etc.

          Nadruk bij credits/punten moet liggen op keuzevrijheid aldus sommige inwoners. In een klein dorp let men (graag) op elkaar.  Bewoners moeten niet het gevoel krijgen dat ze moeten doneren aan een goed doel, terwijl ze de vergoeding zelf bijvoorbeeld hard nodig hebben.

          Bij de lancering van de app kan het slim zijn om jongeren aan ouderen te koppelen om hen wegwijs te maken met de app. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =