Mettina Veenstra is projectleider Opschaling Netmobiel en lector Smart Cities bij Saxion Hogeschool in Enschede. We mochten haar interviewen over het ontstaan van Netmobiel in de Achterhoek, waarin de Netmobiel-app zich onderscheidt, wat de voordelen van de Netmobiel-app zijn en méér!
Wat is je rol binnen Netmobiel?
Ik ben nu projectleider van het project ‘Opschaling Netmobiel’
In 2016 was ik de aanvrager van de onderzoekssubsidie voor het startproject Netmobiel. Een project waarin we samen met bewoners van Oost Gelre technische en sociale oplossingen zoeken voor mobiliteitsvraagstukken.
Waarin onderscheidt Netmobiel zich volgens jou?
De Netmobiel-app is echt van, voor en gemaakt met Achterhoekers. Met veel input en betrokkenheid van mensen die hun regio en hun dorps- en streekgenoten kennen en dus weten wat wel en niet werkt. Ook spelen inwoners een hele belangrijke rol bij het uitrollen van de app en dus een succesvol gebruik van de app. Die grote betrokkenheid en die grote rol van de uiteindelijke gebruikers, dat komt in de wereld van de slimme mobiliteitssystemen heel weinig voor. Dat maakt Netmobiel uniek.
Waarom zou ik de Netmobiel-app gebruiken als ik ook via Whatsapp met iemand mee kan rijden?
Dan rijd je alleen maar met iemand mee. Met de app koppelen we verschillende vervoersmogelijkheden die al bestaan aan elkaar. Het is zodanig vormgegeven dat je dus kunt overstappen. Bijvoorbeeld eerst ritdelen, dan met ZOOV, het OV of een lokale elektrische deelfiets. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle vervoersmogelijkheden in het systeem te vinden zijn. Een ander verschil is dat er een lokaalspaarsysteem in zit, bedacht door betrokken inwoners van Oost Gelre. Zo ‘betaal’ je voor je rit door middel van credits. Degene met wie je meerijdt kan ze doneren aan een lokaal goed doel zoals de voetbalvereniging of ze inwisselen bij een lokale ondernemer. Dat is het idee, dat zichzelf natuurlijk nog wel moet bewijzen. Daarom beginnen we klein.
Waarom Netmobiel in de Achterhoek?
Het projectidee bestond al langer. Eerst zou het een Europees project worden om de mobiliteit in de grensstreek te verbeteren. Maar het kwam telkens niet goed van de grond. Uiteindelijk kwamen dingen samen. Fijnmazige mobiliteit stond en staat hoog op de agenda bij de Provincie Gelderland met name in de Regio Achterhoek. Energie, innovatiedrang en samen de schouders eronder, dat heeft ervoor gezorgd dat we in de Achterhoek aan de slag konden. In eerste instantie in één gemeente. Het kost namelijk veel tijd om een ‘community’ op te bouwen. De intentie is er altijd geweest om Netmobiel uit te rollen over de hele Achterhoek. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook lid geworden van de thematafel ‘Mobiliteit en Bereikbaarheid’van de Regio Achterhoek.
Na de zomer gaat de app live In Oost Gelre, hoe kijk je daar tegenaan?
Het is erg spannend natuurlijk. In eerste instantie focussen we ons namelijk op ritdelen en het OV. We zouden eind april van start gaan, maar in verband met het coronavirus hebben we dit in ieder geval tot september uitgesteld. De vraag is nu of we in september wel echt kunnen beginnen. Willen mensen tegen die tijd wel bij elkaar in de auto. Binnenkort gaan we hier samen met een aantal inwoners van Oost Gelre een knoop over doorhakken
Wanneer vindt er opschaling plaats naar de andere Achterhoekse gemeentes?
Begin 2021, afhankelijk van de invloed van het coronavirus tegen die tijd, natuurlijk. De eerstvolgende gemeenten waar opschaling plaatsvindt zijn Winterswijk en Aalten
Hoe rijd jij zelf van A naar B en zou jij de Netmobiel-app gebruiken als die in jouw regio beschikbaar was?
Ik woon in Borne en werk in Enschede. Ik ga meestal met de elektrische fiets over de F35 naar mijn werk. Met de auto kostte dat door het drukke verkeer richting Enschede de afgelopen jaren steeds meer tijd. Als ik later op een werkdag ergens anders in Nederland moet zijn ga ik het liefste met het OV, dan kan ik onderweg werken. De auto staat vooral stil voor de deur. Voor privégebruik zouden we ook deel- of huurauto’s kunnen gebruiken. Dat heb ik thuis weleens geopperd. Mijn gezin stribbelt dan tegen. De Netmobiel-app zou ik daarom zeker gebruiken, nog een reden om de auto de deur uit te doen.
Netmobiel-app testen?
Lijkt het jou leuk om de netmobiel-app te testen en tegelijkertijd kans te maken op een van de prijzenpakketten? Geef je dan via deze link op voor de Netmobiel test en help mee om de Netmobiel-app te verbeteren vanaf jouw luie bank.